Broņislavas Martuževas Likteņgaitu klade

Latvijas 20. gadsimta vēsture ir ierakstīta mūsu cilvēku likteņos. Broņislava Martuževa (1924–2012) ir laikmeta leģenda – nacionālpatriote, dzejniece un dziesminiece, kuras dzīvesstāsta un radošās biogrāfijas daudzinājums nes sevī jaudīgus impulsus Latvijas vēstures izpratnei un iedvesmu mūsu nākotnei.

Lai saglabātu šīs vērtības, Latgales Kultūras programmas atbalstītajā projektā biedrība “Muzikālais teātris-studija “Baltie lāči”” izdevusi grāmatu “Broņislavas Martuževas likteņgaitu klade”, kurā apvienoti vēsturiskā konteksta apraksti, biogrāfiski stāsti, dienasgrāmatas fragmenti, dzeja rokrakstā un dziesminieces sacerētās melodijas nošu pierakstā.

Grāmata piecās nodaļās iepazīstina ar pieciem posmiem Broņislavas Martuževas dzīvē, ļaujot mācību procesā savīt literatūras, vēstures un mūzikas priekšmetus, kā arī labāk izprast Latvijas 20. gadsimta vēsturi. Katra no nodaļām atskatās uz Broņislavas Martuževas likteņgaitām, to vēsturisko kontekstu, kā arī viņas rakstīto dzeju un mūziku kā vēstnešiem, kas glabā atmiņas par piedzīvoto.



Par Broņislavu Martuževu (1924 – 2012)

Lai arī lielu daļu dzīves pavadījusi Lubānā, Broņislava Martuževa sevi allaž uzsvērti uzskatījusi par piederīgu Latgalei. Dzimusi Domopoles pagasta Slavītu ciemā, tagadējā Balvu novada Lazdukalna pagastā. No 1941. līdz 1944. gadam studējusi Rēzeknes Skolotāju institūtā. Pēc Otrā pasaules kara iesaistījusies Latvijas nacionālo partizānu kustībā. 1951. gadā kopā ar ģimeni – māti, māsu un brāli – apcietināta, notiesāta un izsūtīta uz Sibīriju. 1956. gadā atgriezusies Latvijā, piedzīvojot gan izstumšanu no sabiedrības, gan arī Atmodas laika nacionālo jūtu uzplaukumu tautā un neatkarības atjaunošanu. 1994. gadā saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni. Izdoti 10 dzejoļu krājumi, divas izlases, divi kopotu dzeju krājumi.

“Broņislavas Martuževas Likteņgaitu klades” tapšanā piedalījies vēsturnieks Kaspars Strods, Broņislavas Martuževas fonda RAKSTĪTĀJA valdes priekšsēdētāja un dzejnieces testamentārā mantiniece Anna Egliena, mūziķis Aldis Kise, redaktore Baiba Baltace-Saukāne.

Projekta idejas autors ir mūziķis Andris Baltacis, kuram bijis pagodinājums un likteņa dāvāta iespēja tikties ar Broņislavu Martuževu, no pirmavota uzklausīt viņas sacerētās melodijas un dziesmas, lai tās – jau jaunā skanējumā un aranžējumos – turpinātu savu ceļu mūsdienās. Tā 2019. gadā tapusi koncertprogramma “Pamet skumjas, pamet nievas” ar Broņislavas Martuževas dziesmām un dzeju. 

Video mācību stundas

1. nodaļa

Ai, tēvu novads pāri novadiem


2. nodaļa

Zeme māt un debesis, dodiet spēku mums!


3. nodaļa

Pa Staļina ceļu konvoja pavadībā


4. nodaļa

Ko izteic vārdi: pārnākt mājās


5. nodaļa

Viss lūdzas un viss vēlē: ak, svētī jel to!


Šis projekts tiek īstenots ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S “Latvijas valsts meži” finansiālu atbalstu.

Design a site like this with WordPress.com
Sākt darbu